加入收藏 | 设为首页| ENGLISH 北京时间:2017年09月22日 星期五

当前位置:首页 > 学科建设> 教研室简介 教研室简介

药理教研室

发布时间:2016/6/3 编辑: 作者:system 来源:点击:754

四川大学华西医学中心基础医学与法医学院药理药理教研室(原华西医科大学药理教研室)成立于1953年,一直从事药理学的教学和科研工作。在抗生素等化疗药物的研究方面有杰出的贡献,近五年我室承担自然科学基金项目4项, 973课题分课题一项,曾经研究已鉴定投产的药物及制剂60余种,为我国化疗药物等开发与基础理论研究做出了重大贡献。曾获得国家发明奖三等奖二项,省级科技进步二等奖7项,省厅局级及市级成果奖四项。并在抗生素、抗肿瘤药物、心血管药理及中草药研究等方面做出了很大贡献。

近5年主编及参编教材和参考书20余本,并多次荣获药理学教材评比表彰奖。以第一作者署名发表科研及教学论文近70篇,其中SCI论文35篇。

多年来,药理学教研室老、中、青几代教师及技术人员为提高药理学的教学水平进行了不懈的努力,在教学内容、教材建设、教学方式及教学条件改善等各方面都取得了显著的成绩。

本室现有教师12名,其中教授2名,副教授7名,讲师3名,实验员1名。承担全校临床医学八年制,五年制,口腔医学八年制, 七年制,五年制,妇幼保健,医学检验,基础医学,医药卫生、医药保险,医学技术,护理,医药企业管理等专业各层次学生的药理学理论课教学及机能学部分实验课教学,同时还承担有留学生的全英文药理学教学任务,以及研究生“临床药理学”、“分子药理学”、“药理学进展”、“实验药理学技术”等课的教学任务。科研方向包括抗肿瘤药物分子药理、抗生素药理、时间药理学,神经药理等。同时承担药理学博士研究生,硕士研究生的培养。我们热忱欢迎各地优秀本科毕业生报考我室硕士,博士研究生。同时欢迎海内外有志于药理学教学、科研的学者加盟我室,共同开创药理学教学科研新局面。

地址:四川省成都市人民南路三段17号(610044)

四川大学华西基础医学与法医学院药理学教研室

四川大学华西医学中心第五教学楼

电话: 028- 85501278,028-85503767

Department of Pharmacology

Director: Zhou Li-Ming

Department of pharmacology, West China school of preclinical and forensic medical sciences, Sichuan University was found in 1953 and is located in 5th teaching building. The faculty of department consists of two professors, seven associate professors, three lecturers, and one technicians. We conduct teaching tasks of pharmacology and laboratory teaching of functional sciences for undergraduate students. Our department offers four courses which are "clinical pharmacology", "advance of pharmacology", "molecular Pharmacology" and "experimental pharmacology" for graduate students. There are four research laboratories in our department. The academic interests include antibiotics pharmacology, anticancer drugs pharmacology, Chinese medicine pharmacology and pharmcokinetics.

We have some service program that we can help the pharmaceutical company prepare the pharmacologicalfile for applying the new drug to SFDA, we can translate some English pharmacological file to Chinese.

Address:

Department of Pharmacology, School of Preclinical and Forensic Medicine,Sichuan University. 3-block, 17 Renmin South Road, Chengdu, Sichuan 610044 P.R.China

Tel: 028- 8550 1278, 028-85503767